How to: een morning routine die werk voor jou

How to: een morning routine die werk voor jou

Ik stuggle at the moment erg met mijn ochtenden. Mezelf uit bed krijgen is voor mij niet het probleem, maar zodra ik het bed uit heb tsja… Ik mis een routine iets waar ik niet over na hoef te denken maar waarmee ik gewoon mijn dag fijn kan starten.

In Bali had ik een ontzettend fijne ochtend routine:

 • 6:30: Morning reflections – Alles van Pranayama tot meditatie.
 • 7:00: Yoga
 • 9:00: Breakfast

We begonnen ons dag zo lekker rustig, na het ontbijt hadden we wat tijd voor onszelf en daarna begon de eerste les. Deze routine deed me zo goed. En als je even omhoog scrolled, voor zo’n uitzicht ga ik graag de deur uit. Maar zodra ik weer thuis was, zakte het helemaal weg. Ik rol mijn bed uit wanneer ik wil, ik skip de yoga en de meditatie want ‘ik heb er geen zin in.’ AI, die unmotivated houding ben ik niet van mezelf gewend.

Natuurlijk is het leven back home niet zo luxe als op Bali. Je ontbijt staat niet stipt negen uur voor je klaar, je moet je eigen afwas doen en alles wat bij het normale leven hoort. Verder hebben we natuurlijk niet de tijd voor een morning routine van 3 uur. Toch wil ik mijn routine terug. En vooral nu het school jaar weer begint, denk ik dat het mij heel erg goed zal gaan doen.

Ik ga mijn morning routine voor deze maand met jullie delen. En geef wat tips zodat jij ook voor jou een fijne morning routine kan creëren. Verder zal ik halverwege de maand een blog online zetten als een little review waarin ik plaats wat werkt en niet werkt. Waar ik me goed bij voel, en minder goed bij voel.

Stap 1: Hoeveel tijd heb je?

Voor we gaan beginnen moet je even bij jezelf na gaan hoeveel tijd je hebt. Je kan een fijne morning routine van 3 uur lang uitschrijven, maar als je om acht uur op je werk moet zijn, dan raad ik dat niet aan. Ik heb daarom een morning routine inspired by Bali en een modified version voor als ik moet werken. Maar ik hou het nog redelijk flexible. Zorg er voor dat je het niet zo strak maakt dat je jezelf op je kop gaat als iets even niet lukt. Maar hier over in stap 4.

Hoeveel laat ga je op bed en hoe veel slaap heb je nodig. Zorg voor genoeg slaap, want motivatie voor wat dan ook is vaak erg ver te zoeken met slaap gebrek. Rol je nu om 10:00 uit je bed, zet dan elke dag je wekker ietsjes eerder tot dat je de tijd hebt bereikt die je wil bereiken. Morgen ga je 9:00 uit je bed, die dag er na om 8:30 en de dag daarna om 8:00. Pas ook je bedtijd hier op aan. Ga je nu om 0:00 je bed in, ga dan vanavond om 11:00.

Weet want er op de planning staat voor de dag. Moet je om 8:30 op de fiets zitten en wil je om 6:30 je bed uit, heb je twee uur voor een fijne routine.

Stap 2: What to include?

Ik ben het type meisje dat een kalme ochtend nodig heeft. Dus ik wil mijn ochtend graag beginnen met meditatie, pranayama en yoga. Als ik er tijd voor heb wil ik graag even journalen. Maar dit is voor mij geen prioriteit. Ben jij meer het type dat s’ochtends iets actiefs nodig heeft en graag rent, kun je hardlopen als een prioriteit neer zitten. Zit je liever rustig met een boek op de bank, dan is dat voor jou een prioriteit.

Maak zo een lijstje voor jezelf met dingen die je in je routine wilt. Mijn tip is om niet meer dan drie of vier dingen te kiezen. Als je iets meer tijd hebt in de ochtend hoog uit vijf. Anders heb je nog de rust van de routine niet, als je een routine gaat volgen met de gedachten: ‘Ik moet dit nog doen en dat nog doen, en dat allemaal binnen een uur.’ Dan ben je al toe aan je bed voordat je de deur uit bent.

Stap 3: Schrijf het overzichtelijk op

Maak een mooi A4 en schrijf je routine in een overzichtelijke manier op. Hang het op waar je het s’ochtends kan zien, zodat je niet eerst hoeft te zoeken waar je de routine ook al weer hebt opgeschreven. En ondertussen afdwaalt met het doen van andere dingen.

Vind je het toch lastig om de routine te volgen, kun je een lijstje maken met voordelen van je ochtend routine en die er naast hangen. Als je, je s’ochtends dan toch erg ongemotiveerd voelt, kijk je naar de voordelen. Met voorkeur een vrolijk versierd opgeschreven. En no doubt dat jij toch wel graag even je yoga wil gaan doen.

Stap 4: Don’t beat yourself up

Nog wel de meest belangrijke stap van allemaal. Mocht het een keer niet lukken met je routine en geloof me die dagen komen. Wordt alsjeblieft niet boos op jezelf. Heb je een nacht slecht geslapen, dan kan een morning routine erg helpen. Maar heb je de volgende ochtend hardlopen op de planning? Laat het een dagje los. Een routine is fijn, maar het moet zorgen voor rust en niet voor stres. Misschien kun je gewoon lekker een film gaan kijken of een boek lezen, koffie en een uitgebreid ontbijtje. Ook op die manier kun je rust vinden. Luister naar jezelf. Jij weet het beste van iedereen wat goed voor je is.

Mijn routine

Zoals ik al zei, ik heb een routine voor mijn vrije dagen en een modified version, voor als ik naar school/werk moet. Hier is mijn routine.

Bali version:
 • 6:30-7:00: Wake up
 • 10 min, meditation/pranayama
 • 60-90 min, full yoga class
 • Journaling
 • Breakfast
Modified version 1.0:
 • 6:30: Wake up
 • 10 min, meditation/pranayama
 • 20-30 min, yoga sequence
 • Journaling
 • Breakfast
 • Afwas
 • Aankleden
 • 8:30 op naar het werk
Modified version 2.0:
 • 6:00-6:30: Wake up
 • 10 min, meditation/pranayama
 • 10 min, surya namaskar
 • (Journaling)
 • Prepped breakfast
 • Aankleden
 • 7:30 op naar het werk

Wat je hier ook ziet is dat ik inderdaad doe waar ik de tijd voor heb. Ik heb de afwas graag gedaan voordat ik weg ga. Maar als ik om 7:30 op de fiets moet is dat voor mij geen prioriteit. Plus als ik een prepped breakfast eet, dan is dat toch vaak overnight oats. Het enige wat dan vies is, is mijn potje en mijn koffie beker.

Dit is wat ik deze maand ga uit proberen en even zien of dit voor me werkt. Ik hoop het wel, het zal me goed doen om s’ochtends weer wat rust te vinden. Ook zal ik binnenkort een blog online zetten met mijn prepped breakfast, zodat jullie ook daar wat inspiratie uit kunnen halen mochten jullie dat willen.

Ik hoop heel erg dat ik jullie hier mee wat heb geholpen. Als je net als ik even last hebt van die unmotivated mindset, kun je het altijd een kans geven. Het belangrijkste is, stay true to yourself. Het is jou routine, jij moet doen waar je je goed bij voelt.

Liefs,

BirgitGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.