Plantaardige bananen, kikkererwten brownie (zonder olie)

Plantaardige bananen, kikkererwten brownie (zonder olie)

Vandaag weer eens een receptje. Zo leuk om af en toe even te bakken. Een goede vriendin van mij heeft me er weer helemaal verslaaft aan gemaakt. Zij maakt echt meesterlijke creaties. En altijd heerlijk. En laten we eerlijk zijn zo gezond als je het zelf maakt zal je het niet in de winkel vinden.

Zonder olie?

Zoals misschien bekend is, eet ik plantaardig. En de laatste tijd ben ik erg geïnteresseerd in het whole food plant based eten. Dit is eten zo dicht mogelijk bij de natuur. Een van die dingen is dus ook dat mensen geen olie gebruiken.

Ik ga er van uit dat we allemaal wel van olie vrije diëten hebben gehoord. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het altijd een beetje onzin vond. Of eigenlijk dacht ik dat het alleen met de calorieën te maken had als mensen geen olie aten.

Tot dat ik verder in de whole food plant based wereld dook. En ik eigenlijk per ongeluk bij een interessante studie terecht kwam. Ze legden hier uit hoe bepaalde vetten zich in je lichaam gedragen. Dierlijk vet, plantaardig vet etc. Ik ga hier verder niet op in, aangezien ik zelf al plantaardig eet. En de vergelijking met dierlijk vet voor mij niet heel interessant is.

Wat ik wel interessant vond was het stukje over oliën. Een kleine hoeveelheid noten kan bijvoorbeeld de kans op bepaalde ziekten verkleinen. En heeft ook een positief effect op het schoon houden van je aderen, terwijl olijfolie dat niet heeft.

Terwijl vetten in hun natuurlijke staat, zoals een hele avocado of een hele olijf gezond zijn. Zijn oliën dus eigenlijk een geraffineerde producten. Geraffineerd, dus bewerkt. In de vrije natuur zul je nooit zomaar een plasje olijf olie tegen komen.

AI, dat is een feit. En hoewel ik olie zeker niet ga vermeiden want bij sommige dingen doet het echt iets goeds voor de smaak. Ben ik me wel bewuster geworden waar ik het allemaal door over en op doe. En waar ik het ook gewoon kan vervangen door vetten uit noten, avocado of zaden.

Mijn salade dressings zijn tegenwoordig erg on point en olie vrij. Maar met bakken wordt het al wat lastiger. Na wat experimenteren (en wat falen), begin ik het onder de knie te krijgen. Dit keer heb ik gewoon mijn stapels gebruikt. Want ik heb (bijna) altijd wel een pot appelmoes, bananen en kikkererwten in huis.

Recept

Plantaardige bananen, kikkererwten brownie

Simpele bananen brownie (zonder olie)
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 12

Equipment

 • Oven
 • Evt. blender

Ingrediënten
  

 • 3 Bananen Zo bruin gestipt mogelijk
 • 80 gram Ahorn siroop
 • 100 gram Appelmoes 100% appel (bio van de ah)
 • 180 gram Boekweitmeel (volkoren)
 • 1 blik Kikkererwten 400g (245g uitgelekt)
 • 1 el Chia zaad
 • 1/2 tl Bakpoeder
 • 1 tl Zuiveringszout
 • 1 a 2 tl Kaneel
 • 1/4 tl Zout
 • 1 1/2 el Cocoa

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Prak de bananen fijn met een vork.
 • Voeg de ahorn siroop en de appelmoes toe aan de bananen en mix het goed door.
 • Voeg vervolgens de boekweitmeel, chia zaad, bakpoeder, zuiveringszout en kaneel toe. En mix het opnieuw goed door.
 • Vervolgens laat je de kikkererwten uit lekken en blend je die zo goed mogelijk fijn. Het is niet erg als er een paar kikkererwten heel blijven, dat maakt het juist wel lekker. Vervolgens mix je deze ook door het deeg.
 • Nu kun je de helft van de mix in een brownie vorm doen die met bakpapier is bekleed.
 • In de andere helft doe je de cocoa poeder en dit mix je goed door.
 • Vervolgens kun je dit boven op het andere deeg scheppen.
 • Vervolgens zet je het voor 50 min tot een uur in de voorverwarmde oven.

Ik hoop dat ik je hier mee wat inspiratie heb kunnen geven. Mijn brownie proefde echt naar speculaas koek, terwijl ik er niet eens speculaas kruiden door heb gedaan. Hij was oprecht heerlijk.

Liefs,

BirGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept