Vegan hotspots in Leeuwarden

Vegan hotspots in Leeuwarden

Als je aan Leeuwarden denkt denk je niet gelijk aan een vegan walhalla. En toe gegeven, het was altijd een beetje zoeken waar ik wel en niet heen kon gaan als ik als veganist zijnde de deur uit ging. Maar tegenwoordig is alles iets makkelijker. We hebben er hier een paar leuke ‘nieuwe’ hotspots bij. Ik heb een lijstje van mijn favorieten opgesteld met nieuwere hotspots, maar ook een paar oude vertrouwde die ik gewoon het noemen waard vind.

Stek Leeuwarden

Breakfast, lunch and dinner

Stek is een ontzettend leuk cafeetje. Het is klein maar fijn. Het is super leuk ingericht en het zit er erg gezellig. Als je geluk hebt is het terras open en kun je buiten zitten aan het water, heerlijk. Van een paar dingen op het menu staat aangegeven dat het vegan is, zoals de vegan pancakes en de vegan burger. Maar ook bijvoorbeeld de poké bowl kunnen ze vegan maken, en als je een sausje in de falafel warp of bij je zoete aardappelfriet wilt vervangen kun je altijd vragen om de vegan mayonaise. Ze hebben plantaardige melk voor de iced coffee (dit is een dik pluspunt voor mij). Het personeel weet ook wat vegan is en wat niet. Gewoon even vragen. Stek is echt een van mijn favorieten. Vooral de vegan burger en de poké bowl met falafel zijn aan te raden.

Ook voor het avondeten kun je bij stek terecht. Het is natuurlijk niet een uitgebreid restaurant, maar het eten vult prima. Er heerst gewoon zo’n fijne, relaxte en gezellige sfeer. Heerlijk als je gewoon een avond niet wilt koken, maar je jezelf ook niet compleet op wilt doffen om uit eten te gaan. Een hapje eten bij Stek is zeker de moeite waard.

Bagels and Beans

Breakfast and lunch

Oud en vertrouwd. Bagels and beans. In Leeuwarden hebben ze een mooie locatie met een fijn terras, waar je in de zomer lekker kunt zitten. Ze maken hier de beste ijskoffie van Leeuwarden (naar mijn weten, en ik heb er genoeg gehad) en deze is gewoon vegan! Je kunt vragen of ze hem met plantaardige melk willen maken, ik raad amandelmelk aan. Ze hebben een mooie locatie en een fijn terras, op een bruggetje zodat je net aan het water zit. Binnen is het gewoon typisch bagels and beans, het is gewoon een fijne plek om te zitten en te kletsen, te werken of te relaxen. Een andere van mijn favorieten is hier de mushroom latte en de pecan pie. De pecan pie is dan ook het enige vegan taartje dat ze hebben, maar ik kan er niet genoeg van krijgen.

Waarom ik ze vooral even meld is omdat ik in Leeuwarden het personeel gewoon heel vriendelijk vind. En ik denk dat dat gewoon een belangrijk onderdeel is van een fijne breakfast/lunch.

Lazy Lemon

Lunch and dinner

Lazy Lemon is vrij nieuw in Leeuwarden. En hoewel ik het er ontzettend leuk uit vind zien. Is het nog niet gelijk mijn favoriet. Ze zitten nog erg in de opstart fase met het vegan eten, zoals de serveerster ook aangaf. En dit is wel jammer genoeg wel te merken. Bestel je een salade, maar dan vegan dan is er geen vervangen en word bijvoorbeeld de kip er gewoon uitgelaten. Ik noem Lazy Lemon wel, omdat er zeker veel potentie in zit. Ik denk hoe meer mensen er een vegan optie bestellen, en misschien wat opbouwende kritiek geven. Hoe eerder ze ook daadwerkelijk goede vullende vegan maaltijden op het menu zetten. Aan de smaak ligt het in ieder geval niet.

Ik zelf ga Lazy Lemon zeker in de gaten houden. Ik ben gewoon heel benieuwd hoe de boel zich ontwikkeld.

Yucatán

Dinner

Mijn favoriete restaurant in Leeuwarden, geen twijfel over mogelijk. Yucatán is een Mexicaans restaurant met een hele gezellige en fijne sfeer. Echt hoe je het in een restaurant wilt hebben. Het kan er wel druk zijn, dus ik zou, vooral als je in het weekend wilt gaan, van te voren reserveren.
Veganistische opties genoeg. Alles wat op het menu vegetarisch is kunnen ze zo’n beetje veganistisch maken. Tot op de veganistische kaas aan toe. Verder hebben ze een ‘fantasie van de kok’ die eigenlijk ook altijd veganistisch is. Als ik het goed begrepen heb, hebben ze er een veganistische kok aan het werk, dus zit je goed. En koken kan deze persoon in ieder geval geweldig. Mocht je toch nog extra willen checken? Ze hebben altijd een allergie kaart voor je klaar liggen.

Ik heb ondertussen volgens mij wel alles wat veganistisch gemaakt kan worden geprobeerd en mijn aanraders zijn:

  • Voorgerecht: Nacho’s met vegan kaas en vegan guacamole.
  • Hoofdgerecht: Ik vind het leuk om de tres amigos te nemen. Dan kun je 3 verschillende gerechtjes kiezen. En hoe gek het ook klinkt bij deze raad ik aan om de ‘Quesadilla de fruta’ te proberen. Dit is een gegrilde tortilla met kaas, ui, jalapenopepers en dan dus verse vruchten. Klinkt vreemd, maar geloof me dit is het proberen waard.
  • Hoofdgerecht: De ‘Burrito pueblo’ is ook heerlijk. Ik ben echt een fan.
  • Bijgerecht: Als bij gerecht hebben ze ook nog een heerlijke salade die ze ook vegan kunnen maken. Ik neem deze altijd met de intentie om hem met iemand te delen. Uhmm, ja, nee dus, daar komt nooit wat van.
  • Dessert: Ze hebben vegan ijs! Do I need to say more?

Eetcafe Spinoza

Dinner

Hoewel ik het bijna niet durf toe te geven. Ik ben nog nooit bij Eetcafe Spinoza geweest. Toch voeg ik hem toe omdat ik er zo veel goede dingen over heb gehoord. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot ‘Beste Eetcafe van Nederland’. Ik denk dat dit al heel veel zegt. Maar het gaat hier uiteindelijk toch om vegan hotspots. Na mijn weten verdient Spinoza echt hun plekje op deze lijst. Want ze hebben zelfs een extra menu dat compleet veganistisch is. Ze staan ook als nummer één op mijn lijstje: ‘Places I really want to go to.’

Dr. Plant

Lunch, dinner and snacks

Dit is oprecht dit is de schattigste take-away van Leeuwarden. Dr. Plant zit vlak bij het station en alles wat ik er tot nu toe geprobeerd heb heeft mij zo ontzettend goed gesmaakt, je merkt echt dat er liefde in het eten wordt gestopt. En nog een extra bonus punt voor Dr. Plant want naar mijn weten is het ook de enige plek in Leeuwarden die een 100% plantaardig is. Hier langs gaan is een super makkelijke grap and go voor als je richting de trein gaat. Ook heeft het station Leeuwarden erg weinig veganistische opties. Mocht je een dagje Leeuwarden plannen, make sure dat je hier langs gaat voor je in de trein stapt.

IJssalon La Venezia

Snacks

La Venezia heeft het beste ijs dat er in Leeuwarden te vinden is. Yes, ze hebben ook vegan smaken. Laat je niet afschrikken door de rij die voor de winkel staat, want hoogst waarschijnlijk staat die er. Zo’n rij is eigenlijk alleen een heel goed teken. En geloof me even fijn minuten wachten is het ijs zeker wel waart.

Dagje Leeuwarden?

Mocht je een dagje in Leeuwarden zijn, dan zou dit mijn ideale planning zijn:

  • Lunchen bij Stek
  • Een ijskoffie bij Bagels and Beans
  • Even wat lekkers bij Dr. Plant
  • Avondeten bij Yucatán
  • Als toetje een ijsje bij La Venezia

Dan heb ik nog een laatste tip die niets met veganisme te maken heeft, maar die ik toch graag even noem. Ben je in Leeuwarden, bezoek ook vooral even De Blokhuispoort. Dit is een oude gevangenis die nu dienst doet als bieb. Ik vind het heel cool, je ziet zo duidelijk de geschiedenis als gevangenis terug. Wel krijg ik altijd nog een beetje de kriebels hier.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Heb jij nog andere favorieten in Leeuwarden, deel het hier onder in de reacties.

Liefs,

BirGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.